Huvilan sisustamista – hankimme klassikkotuotteita kierrätysversiona

Kaupallinen yhteistyö: Iittala

Iittalan kierrätyslasista tehdyt Kastehelmikulhot ovat kauniit.

Ah, hiihtolomaviikko ja päivät huvilalla ovat olleet ihania. Olen lueskellut kirjoja, on peuhattu märässä lumessa ja rakennettu lumilinnaa, katsottu Star Wars -elokuvia, pelattu muistipeliä ja vain oltu.

On niin helpottavaa, että täällä on sanottu hardware valmis, eli lattiat, putket ja seinät on rempattu. (Vuosi sitten oli vähän eri näköistä.) Niinpä voin tämän vuoden (ja seuraavat vuodet) keskittyä tämän paikan sisustamiseen.

Viime kesänä olin remontin jäljiltä niin poikki, etten jaksanut miettiä sekuntiakaan mitään sisustusasioita (lisäksi rahat oli aivan loppu). En myöskään halunnut kiukulla hankkia tänne vain jotain, vaan miettiä kunnolla, että mitä ostetaan – sillä suunnitelmana on, että ne ovat sitten ikuisia. Nyt huomaan, että sisustusinnostus alkaa tehdä paluuta!

Johtotähtenä on kerroksellisuus, sillä täällä on jo entuudestaan niin paljon mamman ja papan tavaraa. Monia juttuja kuitenkin puuttuu (kuten astioita), ja nyt olen alkanut listata asioita, joita tänne pitää hankkia. Osa kirpputoreilta, osa uutena – kaikki mielellään mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja vastuullisesti, sillä on tämä nyt aikamoinen etuoikeus sisustaa täällä kakkoskotia itselleen. Tavoite on se, että tällä pystyisi elämään mukavaa elämää aina toukokuusta syyskuuhun, ja sitten talvella tehdä tällaisia pistokeikkoja.

Nyt olen suunnannut katseeni keittiöön ja astiakaappeihin! Olen innostunut Iittalan ja Fiskarsin uusista kierrätystuotteista.

Rikkinäistä lasia tai posliinia ei saa laittaa lasinkeräykseen vaan se menee sekajätteeseen, on yksi kierrätyshokema, joka nousee sattuneesta syystä nykyään harmillisen usein mieleeni. (Jep, lapset ovat aikamoisia tuholaisia. Kiitos muuten kaikille myötäelämisestä, kun harmittelin toissaviikolla Taika-tarjoiluastiani sirpaloitumista.)

Tämä johtuu siitä, että juomalasit ovat kotitalouslasia, jonka kemiallinen koostumus on hieman erilainen kuin pakkauslasin.

No, meidän perheessä rikkinäistä lasijätettä syntyy onneksi aika vähän, mutta entä sitten lasitehtaassa? Siellä hukkalasia syntyy pakostakin: suupuhalluksen jälkityöstössä, lasin valutuksen aikana ja laaduntarkastuksen yhteydessä, jos esine ei täytä Iittalan tarkkoja laatukriteerejä. Ei ole tämän päivän mukaista, että hukkalasi vain dumpattaisiin jonnekin kaatopaikalle. Iittala ja Fiskars ovat tulleet erityisesti viime vuosina tutuksi heidän innovatiivisista ja vastuullisista kiertotalousprojekteista (tämä on syy, miksi olen ostanut esimerkiksi Fiskarsin osaketta!). Uudet kierrätysmateriaaleista valmistetut tuotteet on lanseerattu tänä keväänä.

Kaikki Iittalan lasitehtaalla syntyvä hukkalasi hyödynnetään uusien esineiden valmistuksessa tai kierrätetään. Iittalan tavoitteena on hyödyntää hukkalasi sataprosenttisesti. On uraauurtavaa, että suomalaisen Iittalan lasitehdas on yksi maailman ensimmäisistä teollisista tuottajista, joka on valmistanut kokoelman lasituotteita ainoastaan hukkalasia hyödyntämällä.

Tuotteet on valmistettu ja testattu käsin Suomessa Iittalan lasitehtaalla. Siihen kuuluu muun muassa näitä minun suosikkejani, eli Oiva Toikan Kastehelmi-sarjaa. Meillä on näitä kotona paljon sekä tuikkuina, kuppoina ja vaaseina. Nyt hankimme huvilalle Kastehelmi-sarjaa jälkiruokakulhot, viinilasit sekä tuikkuja.

Kierrätyslasituotteelle on ominaista se, että sen lasissa saattaa olla värivariaatiota ja pieniä ilmakuplia. Esimerkiksi laseja myydään kahden kappaleen erissä, ja niissä pyritään siihen, että kaksi lasia ovat samaa sävyä. Itse ajattelen, että kierrätyslasin mukana tuomat värivaihtelut vain tekevät lasiesineistä persoonallisempia, että nämä ovat juuri minun uniikit lasini. Kyse on kuitenkin täysin ehjistä laseista, pienet visuaaliset ”epätäydellisyydet” koskevat vain ulkonäköä.

Meillä on huvilalla entuudestaan paljon mamman ja papan keräämää Iittalaa (löysimme esimerkiksi yhä pakkauksessa olevat Aslak-lasit suoraan 1970-luvulta). Olen jo pitkään ajatellut, että kattauksessa saa olla monenlaisia astioita, ei vain yhtä sarjaa.

(Tämän ajatuksen kanssa en ole mikään uniikki perhonen, vaan about jokainen sisustuslehti on huutanut tätä viimeiset viisi vuotta. Ja hyvä niin, koska tämä johtaa siihen, että ihmiset eivät heitä vanhoja astioita mäkeen ostaessaan uusia, vaan kattaukseen tulee kaunista kerrostumaa. Ja on sanomattakin selvää, että tämä on ekologinen ajattelutapa – ei aina konmaritella kaikkea vanhaa pois uuden tieltä.)

Myös Fiskarsin yleissaksia valmistetaan nykyään täysin kierrätysmateriaalista. Tarvitsimme huvilalle myös tällaiset (lupaan etten tuuppaa niitä enää uudestaan lumeen, mutta näyttivät niin hauskalta tässä kuvassa).

Saksien kahva on biokomposiittia, joka koostuu kierrätysmuovista ja uusiutuvasta puukuidusta. Terät taas ovat ruostumatonta kierrätysterästä. Kierrätyssakset valmistetaan Suomessa Fiskarsin Billnäsin tehtaalla, jossa jokainen saksipari testataan käsin.

Ai niin, niitä rikkinäisiä laseja ei tosiaan saa laittaa lasinkeräykseen, mutta jos on sattumalta menossa Iittalan liikkeeseen, niin ne voi viedä sinne. Puhuin pari vuotta sitten Iittalan Vintage-palvelusta täällä. Siinä kerroin, että Iittalan ja Arabian myymälöihin saa viedä myös rikkinäisiä astioita (ei tarvitse olla Iittalaa tai Arabiaa), ja sitten ne toimitetaan kierrätykseen: Keramiikka murskataan hienoksi jauheeksi, jota käytetään tiilimassan valmistamisessa. Lasimurskaa puolestaan hyödynnetään eristeenä käytettävän vaahtolasin ja lasivillan valmistamisessa. Mutta no, aika usein nuo omat rikkoutuneet lasit päätyvät vain sekajätteeseen, kun niitä syntyy onneksi niin harvoin ja vähän kerrallaan.

Olen huomannut, että huvilan sisustamisessa on kaksi puolta. Osa minusta haluaisi saada kaiken heti valmiiksi, sillä on vähän raskasta, kun vaikkapa vaatteet ovat hujan hajan makuuhuoneessa, kun meillä ei ole vielä vaatekaappeja tai lipastoa. Toisaalta taas on kivaa, että voi pikkuhiljaa bongailla kivoja juttuja tänne. Tämä ei kuitenkaan ole koti, jossa kaiken tarvitsisi heti toimia täydellisesti, vaan täällä voikin elää vähän mökkiolosuhteissa. Ja sitten osaa erityisesti nauttia ja fiilistellä, kun löytää jonkun täydellisen esineen, joka sopii juuri tänne.

Fiskarsin ja Iittalan kierrätysmateriaaleista valmistetut tuotteet on vuoden 2021 ajan yksinoikeudella myynnissä K-Ryhmän kanavissa.

Previous
Previous

Aloitamme Sijoituskaverit-podcastin!

Next
Next

Pieni Bäppäm asuu täällä