Suomalainen työ, liian kallista?

Kaupallinen yhteistyö: Suomalaisen Työn Liitto

Aloin bongailla kotoa tuotteita, joilla on Avainlippu. Ilahduin siitä, miten monessa päivittäiskäytössä olevalla tuotteella on. 

Okei, yritän nyt puhua tästä aiheesta ilman, että kiihdytän itseäni silmittömiin tiloihin, kuten tapoihini kuuluu.

Aina kun joku alkaa päivitellä, miten suomalaiset tuotteet ja palvelut ovat aivan liian kalliita verrattuna ulkomaalaisiin, minua alkaa ärsyttää. Todellisuudessa suomalaiset tuotteet ja palvelut eivät ole liian kalliita – vaan ne ulkomaalaiset ovat liian halpoja

Miksi ravintolassa syöminen maksaa hiihtolomalla Lapissa enemmän kuin Bangkokissa katuravintolassa? No siksi, että Suomessa on sellainen asia kuin hyvinvointivaltio

Meillä yrittäjät maksavat työntekijöiden palkkojen päälle eläkemaksun, sairausvakuutusmaksun, työttömyysvakuutusmaksun, pakolliset vakuutukset, lomarahan ja muut sosiaalikulut. Lisäksi useimmissa tuotteissa noin viidennes hinnasta on arvonlisäveroa, jolla pyöritetään hyvinvointiyhteiskuntaa – puhumattakaan ansiotuloverosta ja yrittäjän voitosta maksamasta yhteisöverosta.

Ja minä totta vie kannatan näitä kaikkia maksuja, sillä näin meillä pyörii sairaalat, koulut, kirjastot ja tulonsiirrot niille, joilla ei olisi muuten varaa elää. Systeemi on ainutlaatuisen hyvä. 

Niinpä minun tekisi aina mieli kysyä näiltä hintojen päivittelijöiltä, että haluaisitko mieluummin yhteiskunnan, jossa työttömäksi jääminen nostaa aidon uhan kadulle joutumisesta ja lapsi pääsee kouluun, jos vanhemmilla on tarpeeksi rahaa? 

Okei, nyt sitten taas kiihdytin itseni tiloihin. 

Minusta on tärkeää, että työpaikat säilyvät Suomessa. Juu, on usein halvempaa ostaa halpatyövoimalla tehty sukka kuin Suomessa tehty, mutta onko se oikein, jos ihmisellä olisi varaa ostaa Suomessa tehty?

Tavarassa Avainlippu tarkoittaa sitä, että tuote on valmistettu Suomessa. Sillä täytyy olla vähintään 50 prosentin kotimaisuusaste.

Suomalaisen työn tunnistaa Avainlipusta 

 No niin, en minäkään nyt tietenkään mikään kuluttamisen pyhimys ole, mutta ainakin yritän miettiä tätä Suomi-näkökulmaa ostoksiani tehdessä. Yksi merkki, mikä kiinnittää aina positiivisen huomioni on Avainlippu-alkuperämerkki:

Jos tuotteella on Avainlippu, se on valmistettu Suomessa.

On myös huomionarvoista, että jo noin puolet Avainlippu-yrityksistä tuottaa palveluita. 

 Kuten Avainlippu-listauksesta huomaa, merkkiä löytyy hyvin monenlaisilta yrityksiltä aina tietoturvapalveluista elektroniikkaan tai koruista siivouspalveluihin.

Suomessa on 5390 Avainlippu-merkkilupaa, eli kun vähän penkoo niin huomaa että on mistä valita.

Jos haluamme Suomeen työtä, meidän pitää ostaa suomalaista työtä

Avainlipun yksi tärkeimpiä pointteja onkin juuri lisätä työtä Suomeen. Jos ostetaan vain halvalla muualla tuotettuja, niin ei ihme, jos Suomesta lähtee työt muualle.

Jos jokainen ostaisi 10 eurolla enemmän kuussa suomalaisia tuotteita tai palveluita, Suomeen voisi luoda 10 000 työpaikkaa, sanotaan Suomalaisen Työn Liitossa.

Koska kuluttaminen sattuneesta syystä kiinnostaa minua valtavasti, olen keskustellut aiheesta viime aikoina paljon. Voi olla, että kyse on vain omasta keskiluokkaisesta kuplastani, mutta mielestäni tähän asiaan on korona-aikana herätty uudella tavalla. On alettu miettiä, että oikeastaan Suomessakin on aika kiva matkustaa tai pohtia, tilaanko vaatteen jostain kiinakaupasta vai satsaanko ja ostan suomalaisen vaatteen.

 Avainlippu-merkin tuotteissa pääpaino on vastuullisessa tuotannossa. Suomessa on verrattaen tiukka työlainsäädäntö, ja mikäli tuote on valmistettu Suomessa, se on tehty lähtökohtaisesti vastuullisesti. Monissa maissa taas ikävä kyllä ei ole kovinkaan tarkka työlainsäädäntö, ja on kuvaavaa, että vaikka maahan olisi määrätty minimipalkka, se ei aina tarkoita samaa kuin elämiseen riittävä palkka. Tästä syystä toivoisin, että Suomeen ja EU-alueelle saapuisi mahdollisimman pian Yritysvastuulaki: näin kaikki tuottajat olisivat lähtökohtaisesti vastuussa siitä, ettei niiden alihankintaketjussa oli ongelmia.

Palvelussa Avainlippu tarkoittaa sitä, että yrityksen pääkonttori on Suomessa, sillä on Suomessa toimiva johto ja yrityksellä on merkittävä kotimainen omistusosuus. Ja tietenkin, että palvelu on tuotettu Suomessa.

No, on kuitenkin niin, että tuotteen materiaaleja on voitu tuoda muualta, koska kuten ei mikään maa, myöskään Suomi ei ole omavarainen materiaalien puolesta. Suomalaisen Työn Liiton vastuullisen työn periaatteisiin kuuluu kuitenkin se, että merkkiä kantavat yritykset huomioivat tuotannon ja toiminnan vastuullisuuden myös hankinnoissa ja alihankintaketjussa. Mikäli liitto havaitsee tai kuulee periaatteiden vastaisesta toiminnasta, asiaa tutkitaan ja merkin käyttöoikeus ja liiton jäsenyys voidaan poistaa.

On ollut siistiä huomata, miten lamavuosien konkurssien jälkeen Suomeen on taas alkanut syntyä esimerkiksi tekstiiliteollisuutta – joka oli ennen ysäriä iso osa Suomen teollisuudesta! 

Lopuksi vielä on sanottava, että ei se suomalainen työ aina ole välttämättä kalliimpaa kuin ulkomaillakaan valmistettu vastaavan laatuinen tuote. Eli sekin on joskus vain hassu stereotypia, jota en halua tällä postauksella olla pönkittämässä!

Mitä Avainlippu-tuotteita teidän kotoa löytyy?

Previous
Previous

Ilman sijoittamista elämä olisi kurjaa

Next
Next

Joululahjaksi voi antaa käytettyä