Haluatko uuden näkökulman päivääsi?

Kaupallinen yhteistyö: Taloustieteen taju

taloustieteen taju

Taloustieteen taju -sivun artikkelit toimivat sekä perus pulliaiselle että perus pulliaiselle, joka on lukenut taloustiedettä.

Mulla on sellainen korskea oletus, että ihmiset käyvät täällä mun blogissa viihtymässä ja saamassa jotain uutta tietoa ja ajateltavaa elämäänsä. 

Nämä on ainakin minulle olennaisimpia syitä lukea netistä asioita. Ennen kaikkea lukemalla juttuja tai katsomalla videoita esiin nousee keskustelunaiheita ja elämä säilyy kiinnostavana. Samaan aikaan mun on myönnettävä, että en ole ihan kauheasti pystynyt lukemaan perinteistä mediaa kaikkien yksityiskohtaisten sotakuvausten takia. Niinpä olen suunnannut katseeni muualle.

Olen viime aikoina jäänyt koukkuun tällaiseen sivuun kuin Taloustieteen taju. Sen idea on tarjota uusia näkökulmia maailman tarkastelemiseen ja avata yhteiskunnallisia kysymyksiä taloustieteen keinoin. 

Taloustieteen taju onnistuu molemmissa aivan mahtavasti.

Kumpi johtaa parempiin tulohin, opiskelu lukiossa vai ammattikoulussa? Kannattaako asua vuokralla vai omistaa? Miten hiilitullit toimivat? Mitä maidon kulutukselle on tapahtunut viimeisen 40 vuoden aikana? Mimmosia osaajia tarvitaan työmarkkinoilla jatkossa? Miten talousennusteita tehdään ja mitä hyötyä niistä on?

Kaikkiin näihin kysymyksiin löytyy Taloustieteen taju -sivulta vastaus kiinnostavasti ja helposti paketoituna. 

Sivulla on ajankohtaisia teemoja (kuten asuminen, koulutus, kulutus, ilmasto, työelämän murros). On ihanaa, kun tekstien takana on kunnon dataa eikä vaan semmosta mutuilua (jota itse enimmäkseen harrastan).

Minäpä suosittelen nyt muutamaa artikkelia, jotka ovat tarjonneet itselleni kiinnostavaa uutta tietoa.

Yhteiskuntaa on kiinnostava tutkailla taloustieteen keinoin. Tämä ei tarkoita, että se olisi ainoa näkökulma, jolla maailmaa kannattaa tarkastella, mutta kiinnostava näkökulma se on!

Ammattikouluun vai lukioon? Vastaus ei olekaan simppeli

Teemasta Koulutus löytyy esimerkiksi Mikko Sillimanin ja Hanna Virtasen artikkeli “Kannattaako peruskoulun jälkeen hakea ammatilliseen koulutukseen vai lukioon?”

Äkkiseltään nimittäin sitä ajattelee, että lukioon, jos palkkaa miettii. Ja niin tilastotkin sanovat: 

“Lukiokoulutetut ansaitsevat enemmän ja pärjäävät paremmin työmarkkinoilla, kuin ammattikoulun käyneet. Ammattikoulun käyneet puolestaan pärjäävät huomattavasti paremmin kuin vaille toisen asteen koulutusta jääneet”, kirjoittaa tutkimusprofessori Tuomas Pekkarinen VATT:sta.

Mutta!

Pelkkää tilastoa lukemalla ei välttämättä saa kunnon vastausta kysymykseen. Kuten taloustieteen sanasto -sivulla asia hyvin ilmaistaan: 

Taloustieteellisen tutkimuksen tavoitteena on saada tietoa kausaalivaikutuksesta eli syy-seuraussuhteesta sen sijaan että tyydyttäisiin vain kuvailemaan asioiden välisiä yhteyksiä eli korrelaatioita

Kausaliteetti: kahden tapahtuman suhde, jossa toinen aiheuttaa toisen.

Korrelaatio: kahden muuttujan välinen riippuvuus.

No miten tämmösen asian kausaalivaikutusta voi sitten tutkia? Tutkijoiden tehtävä on miettiä keinot. Esimerkiksi tätä keksittiin pohtia vertaamalla keskenään juuri ja juuri lukion sisäänpääsyrajan ylittäneitä nuoria sellaisiin nuoriin, jotka jäävät juuri ja juuri sisäänpääsyrajan alapuolelle ja päätyvät ammatilliseen koulutukseen. Kävi ilmi, että ammattillinen koulutus johtaa lukiota parempiin ansiotuloihin 30-vuotiaana sellaisilla nuorilla, jotka jäävät juuri ja juuri sisäänpääsyrajan alapuolelle.

Mitä tämmösistä tutkimuksista sitten hyödytään? No ihan järjettömän paljon yhteiskunnallisesta perspektiivistä. Nämä on just semmosta asioita, joita esim opinto-ohjaajien pitää miettiä nyt, kun oppivelvollisuus on nostettu 18 vuoteen. Mihin ihmisiä kannattaa ohjata, missä he pääsevät kukoistamaan parhaiten?

Taloustieteessä tulee usein jossain vaiheessa vastaan: mutta.

Keskiluokan asumista tuetaan huomaamattomammin kuin pienituloisten asumista

Myös tämä Asumis-teeman alla oleva Teemu Lyytikäisen ja Essi Eerolan artikkeli oli aivan järjettömän kiinnostava: “Asumisen tukien kustannukset ja kohdentuminen – asumistuki vs. kohtuuhintainen asuntotuotanto.”

Aina nimittäin puhutaan siitä, miten asumistuki on yhteiskunnalle kallis tuen muoto (joka usein valuu asuntosijoittajien taskuun). Ja kyllähän siihen uppoaa paljon veronmaksajien rahaa:

Kela maksoi asumistukia yhteensä 2,1 mrd. euroa vuonna 2019.

Mutta! (Rakastan taloustieteen muttia.)

Taloustieteen taju -sivulla mielestäni kiinnostavimmat teemat ovat ehkä asuminen ja koulutus. Kuluttamisen ja ilmaston teemat oli itselleni aika tuttua kauraa, mutta suosittelen ehdottomasti, jos ei ole perillä esimerkiksi hiilitullin vaikutuksista päästöihin.

Sitten on myös muita asumisen tukia, kuten Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran tuet, joita ei pysty yhtä helposti lyömään paperille vain yhdeksi luvuksi samalla tavalla kuin Kelan maksamat tuet. Kunnille aiheutuu suuria tulonmenetyksiä, kun ne vuokraavat omistamiaan Ara-asuntojaan alle markkinavuokran. Ja kiinnostavinta on, että merkittävä osa Ara-asuntojen tuesta kohdistuu keski- ja suurituloisille.

Asumisen tukia ja niiden vaikutuksia on tärkeä tutkia, sillä niiden avulla tehdään asumisen politiikkaa, eli päätetään, että miten olisi hyvä hommat järjestää.

Suomessa ollaan melko yksimielisiä siitä, että segregaatiota (alueiden eriytymistä asukkaiden tulojen tai muun sosioekonomisen taustan suhteen, täällä aiheesta enemmän) halutaan välttää: siitä ei seuraa isossa kuvassa mitään hyvää.

Tutkimusta tarvitaan, jotta voidaan antaa politiikkasuosituksia.

Taloustieteen taju on Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan, Laboren, Pellervon taloustutkimus PTT:n ja Valtiontaloudellisen tutkimuskeskus VATT:n ainutlaatuinen yhteistyö, joka on osa Tutkitun tiedon teemavuotta 2021.

Uusia näkökulmia pitkäksi aikaa

Okei, mun tekisi mieli nostaa tuolta Taloustieteen taju -hankkeen sivulta vaikka mitä muita artikkeleita ja videoita, koska ne todella tarjoavat uusia näkökulmia maailmaan. Jutut on kirjoitettu niin napakasti – suorastaan viihdyttävästi. 

Myös videosarjaa suosittelen, siellä on max 10-minuuttisia videoita taloudesta ymmärrettävästi. Ekonomistien suusta tulee jopa huumoria.

(Kuten videolla Mikä on työn murros ja miten se näkyy jo nyt, jossa Terhi Maczulskij kertoo, millaisia ominaisuuksia tulevaisuuden työelämässä tarvitaan. Vastaus: sosiaalisia taitoja ja matemaattisia taitoja:

"Match made in heaven olisi sosiaalinen matemaatikko. En ole koskaan sellaista henkilöä tavannut", Maczulskij sanoo kuivakasti.)

Taloustieteen taju -sivun matskut ovat paitsi kiinnostavia myös visuaalisesti kivasti tehty.

Kun kerran tällainen sivu on saatu pystyyn (osana Tutkitun tiedon teemavuotta 2021) niin toivon todellakin että mahdollisimman moni tutustuu noihin arikkeleihin. Taloustieteen taju on Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan, Laboren, Pellervon taloustutkimus PTT:n ja Valtiontaloudellisen tutkimuskeskus VATT:n yhteistyöhanke. 

Artikkelit sopivat täydellisesti aamukahvihetkiin, bussissa istumiseen tai vaikka jos sattuu olemaan yhteiskunatopin opettaja, niin tuolta saa tosi hyvin matskuja. 

(Tämä tuli mieleen siksi, että olen linkkaillut lukuisia artikkeleita siskolleni, joka opettaa lukiossa yhteiskuntaoppia.)

Käykää perehtymässä ja yleissivistykää!

Previous
Previous

Synnytän huomenna

Next
Next

Fantasioin löysästä löllykkämahasta: 42. raskausviikko