Sata tonnia tukea kiitos, eli näin sitä ARA-rahaa saa

Kaupallinen yhteistyö: Vahanen

Milloin taloyhtiön kannattaa hakea ARA-rahoitusta?

Taloyhtiön energia -postaussarja jatkuu! Tällä kertaa olen perehtynyt sellaiseen asiaan kuin ARA-rahoitus. Olen sitä mieltä, että juuri nyt on täydellinen aika ottaa tämä asia haltuun.

Voi tietenkin olla, että arvon lukija ajattelee, että nyt ei ei ei enää herran tähden tällaista liian yksityiskohtaista tietoa jostain ARA-rahasta. Hyvä ihminen, mene itseesi äläkä jorinoi tällaisesta. Tämähän on lifestyle-blogi!

Mutta ei, minä seuraan sydäntäni, ja nyt syömeni sanoo, että on aika puhua ARA-avustuksesta.

(Lisäksi voisin tatuoida ihooni tekstin: ”I make my own rules.” Ruotsinlaivalla usein käyvä ystäväni kertoi, että siellä näkee yllättävän paljon sekä suomalaisia että ruotsalaisia, joilla on tämä teksti tatuoituna ihoonsa. Ymmärrän heitä hyvin.)

Syyt miksi nyt puhun ARA-avustuksesta:

  1. ARA-avustusta voi hakea tänä ja ensi vuonna. Sitä on budjetoitu 40 miljoonaa molemmille vuosille. On todennäköistä, että se loppuu kesken. Kannattaa siis toimia heti! (Hakemukset käsitellään ARA:ssa saapumisjärjestyksessä.)

  2. ARA-avustuksella pyritään tekemään Suomea hiilineutraaliksi, joten minulla ja ARA:lla on sama tavoite, visio ja missio noin yleisesti elämässä. Eli Suomen hiilineutraalius.

  3. Haluan päteä sillä, että olen oppinut aiheesta nyt niin paljon.

  4. Yhteistyökumppanini Vahanen on ARA-avustuksen asiantuntijafirma. Vahasen avulla sitä pystyy hakemaan vallan erinomaisesti ja helposti, mikäli ARA-avustus alkaa tämän postauksen jälkeen kutitella sielun sopukoita.

Juttelin asiasta pitkään Vahasen energia-asiantuntija Matti Hellgrénin kanssa. Vahanen on auttanut lukuisia taloyhtiöitä saamaan ARA-avustusta. Niinpä Hellgrén on juuri oikea tyyppi kertomaan, miten sitä rahoitusta oikein saa.

ARA-avustus on porkkana ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa

ARA tarkoittaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskusta. Se on ympäristöministeriön alainen virasto, jonka tehtäviin kuuluu asumiseen ja rakentamiseen liittyvien avustuksien, tukien ja takauksien myöntäminen.Tänä ja ensi vuonna (2021–2022) ARA myöntää suuria tukia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. (Kuten viime postauksessa kerroin, erään ystäväni taloyhtiö oli saanut 500 000 euron energiaremonttiin ARA:lta 120 000 euron tuen.)

Energia-avustusten jakaminen johtuu yksinkertaisesti ilmastonmuutoksesta. Suomen tavoite on tehdä maasta hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Kelatkaa, siihen on ihan oikeasti vain 14 vuotta aikaa.

Jos mietin elämää 14 vuotta taaksepäin, niin tuntuu että se oli ihan vasta äsken. Vuoden 2007 alussa olin opiskellut puolisen vuotta yliopistolla. 2035 olen 47-vuotias ja toivon syvästi, että elän päästöttömässä maassa. (Euroopan hiilineutraaliustavoite ei ole ihan yhtä kunnianhimoinen, siihen pyritään vuoteen 2050 mennessä.)

Asuminen on hyvin olennainen osa siinä, että Suomesta tulee hiilineutraali. Kiinteistö- ja rakentamisalan osuus Suomen energiankulutuksesta noin 40 prosenttia. Tällä hetkellä uudisrakentamisessa mietitään paljon energiatehokkuutta, mutta se ei riitä. Pitää keskittyä jo olemassa olevien talojen remontoimiseen energiatehokkaiksi.

Valtio ei tietenkään voi kustantaa kaikkea, vaan sekä yritysten että yksittäisten kansalaisten (ja taloyhtiöiden) pitää olla tässä mukana. ARA-avustus on porkkana, jota tarjotaan taloyhtiöille energiatehokkuuteen siirtymistä varten.

(Keppiäkin on tulossa valtiolta, jos ja kun energian verotus tiukkenee. Tämä on niin ikään syy kiinnittää huomiota asumisen energia-asioihin.)

ARA-avustusta voi saada kerros-, rivi- ja omakotitaloon

Energia-avustuksen saaminen riippuu siitä, miten rakennuksen E-luku eli energiatehokkuusluku paranee remontin myötä. Sitä voi saada kaikkiin sellaisiin korjauksiin, joilla asuinrakennuksen energiatehokkuutta parannetaan.

Olen itse keskittynyt lähinnä kerrostaloyhtiöihin siksi, että asun itse sellaisessa ja oman navan kaivelu kiinnostaa lähtökohtaisesti. Mutta ARA-avustusta voi tosiaan saada kaikenlaisiin asuinrakennuksiin.

Kerrostaloissa E-luvun täytyy parantua 32 prosenttia, rivitaloilla 36 prosenttia ja omakoti- ja paritaloilla 44 prosenttia.

ARA-avustuksen saadakseen E-luvun täytyy parantua

E-luku tarkoittaa siis sitä lukua energiatodistuksessa, jonka avulla pyritään ilmaisemaan taloyhtiön energiatehokkuus.

(Tarkemmin: se on rakennuksen laskennallinen energianmuotokertoimilla painotettu ostoenergiankulutus jaettuna rakennuksen lämmitetyllä nettopinta-alalla. Opin muuten, että energiamuotokertoimet menevät näin: Sähkö 1,20, kaukolämpö 0,50, fossiiliset polttoaineet (kuten öljy) 1,00, uusiutuva energia 0,50, kaukojäähdytys 0,28.)

No niin, Matti Hellgrénin mukaan E-luku ei todellisuudessa kerro rakennuksen energian kulutuksesta lainkaan tarpeeksi. Vaikka rakennuksessa olisi ihan ok tekniikka, niin tekniikkaa saatetaan käyttää aivan päin honkia, kuten tässä postauksessa mainitsin.

Mutta jotenkin tuota ARA:n energia-avustusta pitää mitata, ja nyt sitä kuvaamaan on valittu E-luku. On huomionarvoista, että E-luvun parantaminen lasketaan rakennuksen rakentamisajankohdan mukaisesta E-luvusta.”Jos öljylämmitys on vaihdettu kaukolämpöön jo aiemmassa remontissa ja E-luku on parantunut tällöin, niin se lasketaan hyödyksi E-luvun paranemista arvioitaessa”, Hellgrén sanoo.

Tämä myös tarkoittaa sitä, että energia-avustuksen saamiseksi ei edellytetä enää välttämättä kovinkaan suurta E-luvun lisäparantumista.

Yleensä vain yhdellä remontilla (tyyliin hankkimalla aurinkopaneelit tai tiivistämällä ikkunat) ei vielä saada E-lukua parannettua tarpeeksi.

Taloyhtiön (tai omakotitalon) kannattaa tehdä monta parannusta samalla kertaa. Tyyliin sekä siirtyä öljylämmityksestä kauko- tai maalämpöön, tiivistää ikkunat ja vaihtaa valaistus ledeihin.

4000 euroa per asuinhuoneisto

ARA-avustusta voi saada entintään 4000 euroa per asunto. Tosin mikäli energiatehokkuutta parannetaan peräti nollaenergiatasolle, niin silloin voi saada maksimissaan 6000 euroa per asuinhuoneisto.

Avustus on kuitenkin maksimissaan puolet hankkeen toteutuneista kustannuksista.

ARA-avustukseen vaaditaan laskelmat

Ennen kuin ARA-avustushakemuksen voi jättää, pitää olla olemassa virallinen päätös hankkeeseen ryhtymisestä (kuten yhtiökokouksen päätös). Täytyy myös selvittää ja päättää, minkälaisia energiatehokkuutta parantavia korjauksia aiotaan tehdä ja laskea, mitä ne maksavat.

Lisäksi hakemuksessa pitää olla selvät laskelmat siitä, kuinka paljon tulevat korjaukset parantavat rakennuksen E-lukua. Avustushakemus pitää jättää ennen hankkeen käynnistämistä.

Suunnitelmien ja laskelmien tekeminen on tässä se osuus, joka ei välttämättä onnistu ihan keneltä tahansa pulliaiselta. ARA suositteleekin, että laskennan tekee pätevöitynyt energiatodistuksen laatija.

Helppo, tehokas ja luultavasti myös taloudellinen ratkaisu on palkata ulkopuolinen asiantuntija auttamaan hakemuksen tekemisessä. Vahasen asiantuntijoilla on paljon kokemusta tämäntyyppisistä energialaskelmista ja siitä, miten hakemuksia tehdään. Vahasen asiantuntija pystyy myös ottamaan kantaa siihen, paraneeko E-luku oikeasti niin paljon, että avustusta edes kannattaa hakea.

Jos isoon remonttiin ryhtyy, niin fiksuinta on pyrkiä tekemään siitä niin kannattava, että remontti maksaa energian- ja rahansäästönä itsensä takaisin joka tapauksessa, oli avustusta tai ei. ARA-avustus voisi olla vain kiva bonari siinä päällä.Ja no, kyllä tuommoinen monen sadan tuhannen euron avustus ihan kivalta bonarilta kuulostaakin.

Energiaennustus, olkaa hyvä

Loppuun vielä energiaennustus tuleville vuosille. Opin Isännöintiliiton Energiaseminaarista seuraavaa:

  • Lämmityskustannukset nousevat.

  • Energiankulutusta aletaan seurata yhä tarkemmin ja sähköä ja lämmitysenergiaa pyritään säästämään kaikin keinoin.

  • Ilmalämpöpumppuja hankitaan yhä useampiin taloihin.

  • Maalämpö yleistyy.

  • Lämmön talteenotto poistoilmasta yleistyy.

Jos nämä ARA-asiat alkoivat kiinnostaa, niin kannattaa lukea tosi selkeästi kirjoitetut vinkit avustuksen hakemisesta Vahasen sivuilta. Tai ottaa suoraan yhteyttä Vahaseen, vaikkapa Matti Hellgréniin, hän tietää näistä asioista kaiken, voin kertoa.Kevät lähestyy ja odottelen jo yhtiökokousta. Olen jutellut instassa monien taloyhtiön hallituksessa olevien kanssa, ja on alkanut todella kiinnostaa itsekin päästä mukaan suunnittelemaan ja päättämään näistä asioista. Tulevaisuudessa näistä energia-asioista tulee vain koko ajan tärkeämpiä.

Lue myös muut taloyhtiön energiapostaukset:

Taloyhtiö voi säästää messevän summan rahaa ilman remontteja

Aurinkopaneelit vai maalämpö? Milloin kannattaa ryhtyä isoon energiaremonttiin?

Previous
Previous

Voidaanko haaveilla hetki

Next
Next

Kas näin leikkaan rahapuun