Juokse nuorelle tulevaisuus

juoksu.jpg

Olen työskennellyt erilaisissa nuorille suunnatuissa medioissa (kuten Demi-lehdessä ja Turun Sanomien Extreme-liitteessä) elämästäni noin kymmenen vuotta, ja varmaankin tästä syystä nuorten hyvinvointi kiinnostaa ja liikuttaa minua pohjattomasti. 

Suurin osa haastattelemistani nuorista ovat olleet skarppeja, hyväosaisia ja heistä on huomannut heti, että tällä tyypillä on mahtava tulevaisuus edessä. Sitten olen kuitenkin tavannut myös sellaisia skarppeja ja ihania tyyppejä, joilla on asiat melko huonolla tolalla, ja joista paistaa, että tämän tyypin elämä saattaa lähteä pahaan luisuun. Olen tavannut seksuaalista väkivaltaa kokeneita nuoria, peliriippuvaisia nuoria, alkoholistien lapsia ja sitten ihan vain sellaisia, joilla on jostain syystä elämä lähtenyt vähän huonolle tolalle. 

Usein kun juttelen sellaisten nuorten kanssa, joilla kaikki ei ole kunnossa, paljastuu, että perimmäinen syy tilanteeseen ei ole oikeastaan mitenkään nuoren itsensä, vaan taustalla on kaikenlaista skeidaa.

Myös pienen lapsen vanhempana sitä ajattelee nyt jo, miten epäoikeuden mukaista se on ja miten hyväosaista elämää itse elää, kun omat huolet ovat suurinpiirtein, että voiko lapselle syöttää kahtena päivänä putkeen purkkiruokaa, kun toiset eivät hanskaa sitä syöttämistä ollenkaan.

juoksu3.jpg

Tästä syystä halusin lähteä messiin, kun Lasten ja nuorten säätiö laittoi mulle viestiä ja kysyi, haluaisinko lähteä mukaan Juokse nuorelle tulevaisuus -digilipaskeräykseen. Tämä on ensimmäinen vuosi, kun Naisten kympissä voi "juosta jonkun asian puolesta". Nämä on musta aika hauskoja tapahtumia, joten tästäkin syystä halusin osallistua.

Lasten ja nuorten säätiön tarkoitus on vahvistaa nuorten elämäntaitoja ja auttaa heitä löytämään oma paikkansa. Moni on niin hukassa, että tällaista jeesiä todellakin tarvitaan. Elämäntaitojen opettelulla tarkoitetaan sitä, että nuoria tuoetaan rohkeuteen uskaltaa kokeilla uusia asioita, heidän itsetuntoaan vahvistetaan ja heitä autetaan kestämään vastoinkäymiset. Lisäksi opetellaan sosiaalisia taitoja ja sitä, miten uskaltaa olla oma itsensä ja selvitä vaikkapa vuorovaikutustilanteista.

Lasten ja nuorten säätiö ei puhu syrjäytyneistä nuorista, koska kukaan ei halua ajatella olevansa itse syrjäytynyt tai syrjäytymisvaarassa. Näillä termeillä karkoitettaisiin helposti nuoria pois. Mutta ideana on tosiaan se, että jeesataan ihmisiä, joilla ei välttämättä mene superhyvin, löytämään paikkansa tulevaisuudessa.

juoksu4.jpg

Tykkäsin erityisesti säätiön Glow-toiminnasta. Esimeriksi yhdessä kolme kuukautta kestävässä kuvataidetyöpajassa 12 nuorta tekivät taiteilijoiden ohjaamana yhdessä taidetta. Näin palautetta tältä kurssilta, ja oli suloista, kun joku esimerkiksi oli kirjoittanut onnistumisekseen: "Kun uskalsin puhua ryhmässä." Ja toinen: "Opin, että osaan toimia myös muiden kanssa, kun yleensä olen tehnyt asioita yksin."

Next-toiminnassa taas jeesataan sellaisia nuoria, jotka eivät ole peruskoulun jälkeen menneet minnekään opiskelemaan tai ne, jotka ovat keskeyttäneet toisen asteen koulutuksen. Nuoret saavat mentorointia tai heille vaikka järkätään tuettu työharjoittelu.

Tämä on tärkeää toimintaa, sillä juuri tuossa vaiheessa ihmisen elämänsuunnasta päätetään niin paljon. On upeaa, että löytyy tällaisia kolmannen sektorin auttajia näihin taitekohtiin.

juoksu2.jpg

Jos tällaisen toiminnan tukeminen kiinnostaa, niin käy lahjoittamassa digitaaliseen keräyslippaaseen täällä. Keräysaikaa on 27.5. saakka. Ja sitten voi vaikka käydä perehtymässä siihen, mitä kaikkea Lasten ja nuorten säätiö ylipäänsä tekee. 

 

Ketkä auttoivat teitä löytämään paikkanne silloin, kun olitte itse nuoria?

 

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

Previous
Previous

Yksityistä äitienpäivää!

Next
Next

Harmaa auto