Mitä lapsi oikeasti maksaa?
Otsikon kysymys on siinä mielessä absurdi, ettei siihen mitenkään ole standardivastausta. Käytännössä kysymys on sama kuin se, että mitä elämä maksaa. Yksi ihminen elää alle tonnin kuukausibudjetilla, toinen taas hummailee kymppitonnilla kuussa.
Silti olen sitä mieltä, että lapsen kustannuksista voi hyvin keskustella, sillä ensinnäkin ihmisiä kiinnostaa kovasti vertailla itseään muihin: laitanko minä paljon vai vähän rahaa elämiseen (tai lapseen)? Toiseksi, ennen kun sain lapsen, minulla oli vain hataria käsityksiä siitä, että "lapsi on tosi kallis ja rahanmeno on eeppistä sen jälkeen, kun se tupsahtaa maailmaan".
Mutta sitten kävi ilmi, että siihen voi aika paljon vaikuttaa, paljonko lapseen laittaa rahaa – ainakin vielä nyt, kun lapsi on pieni.
Isosiskoni, jonka vanhin tytär on 5-vuotias, kommentoi, että lapsen ikä ja lapsen kaveripiiri vaikuttaa myös paljon siihen, paljonko rahaa kuluu: Jokainen haluaa omalle lapselleen parasta, ja jos lapsen tuttavapiiri vaikka koostuuu lapsista, joilla on kalliit harrastukset, sitä mielellään tarjoaa samaa omalle lapselleen. Lisäksi yli 4-vuotias muuttuu kalliimmaksi, koska hänelle joutuu maksamaan junalippuja, lapsenannoksen brunssilla ja niin edelleen.
Olen myös huomannut, että lapsen kulut tulevat usein rykäyksittäin. Alpun juoksevat kulut ovat noin 380 euroa kuussa, eli maksamme päiväkodin (240 euroa), muskarin (40 euroa) sekä ruoan ja vaatteet (noin 100 euroa). Sitten välillä tulee isompia kuluja, kuten nyt ostin talvihaalarit ja -kengät vajaalla 200 eurolla. No, nämä olisi saanut käytettynä oikeasti paljon halvemmalla, mutta en vain ehtinyt yrittää metsästää niitä, joten maksoin tällä kertaa vaatteet rahalla, en ajallani.
Listaisn noin vuosi sitten 11 tapaa, joilla olen itse selvinnyt vauva- ja taaperoajasta melko edullisesti. Tämä perustuu enimmäkseen käytettyjen vaatteiden ja tavaroiden kierrättämiseen ja siihen, että olen minimoinut lapselle hankittavan kaman määrän. Tämä on vielä helppoa, kun lapsi ei itse oikeastaan halua vielä kauheasti juttuja.
Tajusin muuten, että Alepassa on paljon helpompi käydä Alpun kanssa kuin vaikka sittarissa, sillä siellä ei ole leluosastoa. Hehe.
Ja sitten on koko joukko asioita, missä lapsi itse asiassa säästää: Ei tule ryypisteltyä enää samalla volyymillä kuin ennen (nyyh!), eikä syötyä illalla ravintolassa tai käytyä elokuvissa tai keikoilla. Eli tietyt menot (harmilisesti kyllä) karsiutuvat ainakin muutamaksi vuodeksi elämästä. Puistossa hengailu ei kauheasti maksa.
Halusin tähän asiaan perspektiiviä ihmiseltä, jolla on vanhemmat lapset. Niinpä pyysin uusimpaan podcast-jaksooni 14- ja 15-vuotiaiden lasten äidin, Elina Myllymäen, juttelemaan lasten kuluista. Tunnen Elinan parin vuoden takaa sijoituspiireistä, ja hän on aivan mahtava tyyppi. Hänellä on muun muassa viimeisen 15 vuoden ajalta koko perheeen menot ja tulot sekä tase laskettuna. (Kyllä, tunnen paljon tällaisia kiinnostavia excelöitsijöitä.) Elina näytti laskelmansa tarkalleen, paljonko heihin on mennyt rahaa ja paljonko sitä on tullut erinäisinä tukina takaisin. Todella kiinnostavaa kuunneltavaa! Elinan teesi on, että lapseen menee käytännössä sen verran rahaa kuin vanhemmat päättäävät, ja mikäli niin haluaa, niin lapsesta voi päästä suht edullisestikin.
Kuuntele Mitä lapsi maksaa -jakso Yle Areenasta (tai Spotifystä tms).
Tämän lisäksi haastattelin Ylen sivulle Nina Nordlundia, joka on kirjoittanut Lapset ja raha -kirjan. Jutussa puhutaan siitä, miten lapselle voi opettaa ihan taaperovaiheesta lähtien hyviä rahankäyttötapoja.
Lue juttu lapsille rahasta puhumisesta.
Kiinnostaa keskustella aiheesta:
Paljonko teillä menee lapseen tai lapsiin rahaa kuukaudessa? Mihin menee eniten rahaa?
Kuuntele Melkein kaikki rahasta -podcastin aiemmat jaksot:
Näin raha hiertää ystävyyssuhteisssa
Vastuullinen sijoittaminen trenaa nyt
Näin säästät vuodessa 3000 euroa ja 1500 kiloa kasvihuonepäästöjä
Näin et jää tappiolle parisuhteessa
Haluaisitko olla tyytyväisempi palkkaasi?
Lue myös:
11 keinoa, joilla lapsesta selviää halvalla