Tätä hyötyä et välttämättä tiennyt kestovaipoista

kestovaipat2.jpg

Jee, mun kestovaippahorinaa on käyty lukemassa yli tuhat kertaa, ja postaukseen on tullut paljon hyviä kommentteja ja vinkkejä. 

Koska aihe kiinnostaa, kirjoitin saman tein mun toisen osan kestovaippojen käyttämisestä. Ensimmäisessä osassa kerroin, miten aloitin kestovaippojen käyttämisen ja miten vastasyntyneellä käytetään kestoja. Nyt kerron taskuvaipoista, vaippojen roudailusta ja kerron vielä pari yllättävää bonaria, jotka on tullut vastaan kestovaippojen tiellä. 

 

Yli kuusikiloisen kestivaipat: Taskuvaippa

Kun vauva kasvoi yli kuusikiloiseksi, sille piti hankkia uusi vaippakoko. Tässä kohdassa voi jatkaa sisä+kuorivaippalinjalla, mutta mä siirryin niin sanottuihin taskuvaippoihin.

Onneksi tämän jälkeen vaippoja ei tarvitse hankkia enää lisää. Nimittäin one size -vaippojen koko on neppareilla helposti säädettävissä, joten nämä menevät ihan loppuun saakka. (Ja lopulla en tarkoita ihmisen elämän ehtoovuosia ja kuolemaa, vaan sitä, kun lapsi oppii kuivaksi. En muuten tiedä, onko vanhuksillekin kestovaippoja. Luulisi olevan!)

Yksi vaihtoehto olisi alkaa kestoilla vasta tässä vaiheessa, niin välttäisi noiden pikkukoon vaippojen hankkimisen. (Tosin sillon niitä vaippoja joutuu vaihtamaan niin tiuhaan verrattuna siihen, kun lapsi on yli kolmekuinen, että siksi musta oli kiva kestoilla jo tällöin. Ai niin: monelle ensimmäisen vauvan saavalle tulee yllätyksenä se, että vauva oikeasti vääntää 10 tai 20 kanuunaa päivässä ensimmäisten viikkojen aikana. Mun raskaana oleva pikkusisko just kysyi, että miksei kukaan kerro tästä etukäteen. No, kuulitte tämän minulta!)

Mä vaihdoin taskuvaippoihin siksi, että ne kestävät mun mielestä paremmin märkää. Lisäksi niissä on flanellipinta vauvan peppua vasten, eli ne tuntuvat kuivemmilta vauvan ihoa vasten kuin perus kankainen sisävaippa. Jotkut käyttävät siinä välissä riisipaperia (lukekaa lisää täältä kommenteista), jonka avulla kakkoset saa helpommin heitettyä pönttöön ja joka pitää vaippaa kuivana pidempään. Itse yritin kokeilla sitä, mutta alkoi laiskottaa, joten en jatkanut.

Kolmas vaihtoehto olisi All in one -vaipat, joissa ei tarvitse "koota" mitään, vaan kaikki on kiinni samassa vaipassa. Oman kokemukseni mukaan niiden pesu ja kuivaus on vaivalloista ja ne eivät pidä yhtä hyvin, mutta kaikkien vauvojen ulostustuotanto ei ole samanlaista kuin meillä on. (Huomatkaa, ryhdyin taas puhumaan lapsen ulostamisesta "meidän ulostamisena". Siihen tämä aina menee. Aina.)

Taskuvaippa toimii siis niin, että vaipan "taskun" sisään laitetaan yhdestä kolmeen imua ja sitten se puetaan lapselle samalla tavallla kuin kertakäyttövaippakin. 

kestovaipat3.jpg

Missä kaikkialla kestoja viitsii käyttää, etenkin jos on urbaani lattemama?

Missä hyvänsä. Aluksi mä käytin kestoja vain kotona, mutta nykyään Alpulla on kaikkialla kestot. Pakkaan reppuun aina kaksi "täytettyä" vaippaa (eli vaippoja, joissa on imut sisällä) ja hedelmämuovipussin, johon laitan käytetyt vaipat. (LK mainitsi myös, että Monkey Foot Design tekee hajutiiviitä kauniita säilytyspusseja!) Mun kokemuksen mukaan edes kakluunivaipat eivät ala haista repun sisässä olevassa muovipussissa, vaikka niitä pitäisi siellä koko päivän.

Sitten kun tuun kotiin, heitän vaipat pyykkiämpäriin. En koe tätä millään lailla vaivalloisena tai ärsyttävänä. 

Matkoilla meillä on kuitenkin kertsit, koska siellä ei voi tietää, milloin pääsee seuraavan kerran pyykkäämään. Ja kyllä ne sitten monta päivää muovipussissa muhiessaan alkaa kyllä haista. As one does.

 

Mistä tietää, mikä vaippa sopii vauvalle?

Kokeilemalla. Jos vauvan reidet eivät ole megapulleat, esimerkiksi Fuzzi Bunzit toimivat, meillä on niitä jonkun verran käytössä. Koska äitiyspakkauksen mukana tuli semmonen Pilvi-vaippa, kokeilin sitä ja se toimi hyvin. Ostin niitä sitten kymmenen kappaletta kesto-FB-ryhmästä. Ainoa ongelma on se, että Pilvi-vaipat ovat ehkä vähän lyhyitä, ja Alpulla alkaa näkyä pieni rekkamiehen hymy nyt 1-vuotiaana. Voi siis olla, että joudun hankkimaan vähän vielä jotain muita vaippoja niiden tilalle. 

Lisäksi mulla on käytössä Bumgenius-vaippoja, jotka ovat takaa mukavan korkeita. Vaikuttaa siltä, että ne menevät vielä 2-vuotiaalle ja jopa 3-vuotiaalle.

Mulla on käytössä sekä tarra- että neppikiinnityksellä laitettavia taskuvaippoja. Nepeissä on se kiva, että kun lapsonen oppii repimään vaipan pois, se ei onnistu ihan niin helposti (mikäli siis hengailee vaippasilteen).

Eli ei ehkä kannata heti tilata 20 vaippaa ja sitten huomata, että nyt tämän reidet eivät mahtuneetkaan, mutta en mä usko, että tässä voi kauheasti virheitä tehdä.

kestovaipat.jpg

Yllättäviä plussia kestoissa

Selkäkakat ja niskakakat ovat tosi harvinaisia, jostain syystä kestot eivät sillä lailla vuoda kuin kertikset. Tai siis, veikkaan että se syy on se, että niissä on usein resori ylhäällä, joka pitää kakluunit sisällä.

Lisäksi on ihanaa, kun ei tarvitse viedä vaipparoskista päivittäin. 

Ja onhan tämäkin aika iso bonus, nimittäin laskeskelin, että tällä menetelmällä säästää reilu 1000 euroa lapsen ekoina elinvuosina. (Jos vaikka kelaa, että menee yksi vaippapaketti viikossa, ja se maksaa kympin, niin sitten menisi noin 500 euroa vuodessa, ja jos lapsi käyttää vaikka 2-vuotiaaksi saakka vaippoja...) Mun pihi sielu huutaa halleluja. 

Mutta todellisuudessa en kyllä hankkinut kestovaippoja säästetyn rahan takia, vaan ihan ympäristöystävällisistä syistä. 

 

Haluan vielä muistuttaa, että tämä kestovaippojen käyttäminen ei tarvitse olla mitään fanaattista puuhaa, että joko käytät tai et. Meilläkin lapsi käyttää öisin kertakäyttövaippoja. Matkoilla tulee käytettyä kertsejä myös. Ehkä yhtä kestovaippaa en itse jaksaisi käyttää, kun sitten sen peseminen voisi olla vaivalloista yksistään. Mutta vaikka jos päättää, että käyttää kotona kestovaippoja, niin hankkii niitä vaikka muutaman.

Toivottavasti näistä kestovaippaselityksistä oli jotain iloa! Haluan korostaa, että niiden käyttäminen on mun mielestä hyvin helppoa ja yksinkertaista, ja menee siinä samassa kuin mikä tahansa muukin vauvanhoidollinen juttu.

En siis koe myöskään olevani mikään maapallon pelastava sankar tällä valinnallani. (Paitsi kyllä tietenkin vähän omahyväisyyspisteitä tästä voi saada, hehehehe.)

 

 

Kysykää jos tulee mieleen jotain kysyttävää!Ja kestovaippojen käyttäjät: Kertokaa omista kokemuksistanne ja vinkeistänne!

(Niistä hyödyn sekä minä, että tulevat kestovaippojen käyttäjät.)

 

Kuvassa: Taskuvaipat kuivuvat nopeasti telineessä

 

Lue myös kestovaippasetin edellinen osa:

Näin aloitat kestivaippojen käyttämisen

 

 

Juliaihminen Facebookissa // Juliaihminen Instagramissa // Juliaihminen YouTubessa // Juliaihminen Bloglovinissa

 

Previous
Previous

Tipu kananmunassa (ja onni syömessä)

Next
Next

Kaikki mitä sinun pitää tietää tubettamisesta