Meidän viikon illalliset – ja niiden hinta

Kaupallinen yhteistyö: K-ryhmä

“Siis miten kahvipaketti voi maksaa jo 7 euroa!?”

“Onko sulla vielä vanha sähkösoppari voimassa?”

“Kaikki muu nousee paitsi mun palkka.”

“Mun Euribor katsotaan ensi kuussa. Pelottaa.”

Tällaisia keskusteluja olen käynyt ystävieni kanssa pitkin syksyä. Inflaatio puhuttaa.

Inflaatiossa hinnat nousevat: kysyntää on selvästi enemmän kuin tarjontaa. Omassa taloudessa inflaatio näkyy etenkin ruoan hinnan nousussa. Kun energian hinta nousee, ruokaa on kalliimpi sekä valmistaa että kuljettaa paikasta toiseen.

Tämä ei ole ikään kuin kenenkään syytä (paitsi okei, kyllä me tiedetään kenen syy tämä lopulta on). Mutta tarkoitan, että tässä ei hirveästi kukaan voita. Ei kaupat, ei suomalaiset ruoan tuottajat.

Hesarissa oli hetki sitten juttua Turun Kupittaan cittarin kauppias Hannu Aaltosesta. Hän oli huolissaan siitä, miten ihmiset pärjäävät, kun ruoan hinta pakostakin nousee. K-supermarket Kotikentän kauppiaspariskunta Harri ja Terhi Minkkinen taas ottivat virvoitusjuomien kylmäkaapista töpselin irti talveksi energian- ja rahansäästön vuoksi.

Myös kaupoissa mietitään, miten ihmisillä riittää jatkossakin rahat ruokaan.

Suunnitelmallisuus säästää

K-ryhmän tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat ryhtyneet suunnitelmallisemmiksi kaupassa. Hintoihin kiinnitetään huomiota ja tarjouksia seurataan – kuulostaa tutulta. Silloin kun säästin sen kuuluisan 10 000 euroa vuodessa, meillä oli tosi tarkka ruoan suunnittelu. Sittemmin se on vähän lipsunut, mutta nyt olemme taas menossa suunnitelmataloutta kohti. Spontaanius on kallista luksusta.

Minä tykkään K-ruokakaupoissa (eli  K-Citymarketeissa, K-Supermarketeissa ja K-Marketeissa) siitä, että siellä pystyy miettimään, että ostaako tietystä tuotteesta edullisemman vai niin sanotun premium-version.

Esimerkiksi K-Menu- ja Pirkka-tuotteet ovat usein edullisempia ja sitten taas on premiumversioita tuotteista, kuten Vain K-ruokakaupoista -valmistuotteet sekä Pirkka Parhaat.

(Tuntuu, että tänä kesänä yhtäkkiä kaikki alkoi puhua tuosta Pirkka Parhaiden rapea valkosipuli chili-seesamöljyssä -putelista, jota sitten mekin toki päädyimme ostamaan, ja nyt minäkin voin suositella.)

Olen itse yrittänyt viime aikoina miettiä vähän enemmän ruoan alkuperää ja ostaa suomalaisia tuotteita (etenkin kun tiedän, millaisessa pulassa moni suomalainen ruoantuottaja on). Mutta joissain kohdissa sitä sitten kuitenkin menee hinta edellä.

Hyvä homma on se, että tätä voi yhdistää: ostella jotkut jutut vähän kalliimpina versioina ja toiset edullisempina.

Meillä Tiki vastaa enimmäkseen ruokahuollosta. Pyysin häntä listaamaan yhden viikon illallismenut ja niiden reseptit. Sitten laskin ruoille hintalaput. Nämä ovat siis neljän hengen perheelle (vaavelo vetelee vielä pelkkää maitoa).

Viikon illallismenu

Maanantai

Pinaattiletut ja muussi

Pinaattiletut 1,79

Raejuusto 1,55

Puolukkahillo 2,99

Perunamuussi 3,89

YHTEENSÄ: 10,22 €

Okei, tämä ei nyt ehkä kaipaa mitään ohjetta: muussi mikroon ja pinaattiletut pannulle.

Meillä syödään usein maanantaisin jotain suht valmista ruokaa, sillä maanantaisin vietetään yleensä ÄTM-päivää (älä tee mitään) päiväkodin jälkeen.

Puolukkahilloa ei tietty osteta joka kerraksi uutta, ja yleensä lapset syövät ennen ruokaa porkkana- ja kurkkitikkuja, mutta ne eivät nyt näy tässä listauksessa.

(Ja joo, itse tehty perunamuussi olisi kyllä halvempi, mutta välillä mennään pakasteella, välillä tehdään itse. Nyt vedettiin pakastereittiä.)

Tiistai

Linssikeitto

porkkanaa 1,49

punaisia linssejä 1,98

ranskankermaa 1,59

sitruunaa 1,49

YHTEENSÄ 6,55 €

Tämä Kotilieden libanonilaisen linssikeiton resepti on aivan super ihana. Nyt hinnassa tosin ei näy kaikkia mausteita, jotka tuohon kuuluvat, mutta meillä oli ne kotona valmiina (kuten kasvisliemikuutio ja mustapippuri).

Nykyään pyritään käyttämään kaurapohjaisia juttuja maidon sijaan silloin, kun se onnistuu helposti. Tämä on vielä vähän harjoittelua.

Keskiviikko

Vönerpasta

pasta 2,35

vöner 4,79

tomaattimurska 0,95

YHTEENSÄ 8,09 €

Olen aivan suomalaisen Vönerin fani nykyään. Se on siis vähän kuin kebabia, mutta tehty vehnäproteiinista. Myös lapset tykkää.

Tämä mun “katso reseptit” -postaus on vähän huvittava, kun näissä ruoissa on joku 2 tekovaihetta. Mutta joo: keitä pasta, paista Vöner ja laita joukkoon tomaattimurska + jotain mausteita.

Torstai

Hernekeitto

2 x Hernekeitto 2,58

YHTEENSÄ 2,58 €

Hahaha, okei, tämä näyttää vähän koruttomalta. Mutta siis, meidän lapset rakastaa hernaria! Ja niin minäkin. Mä siis lisään sinne kyllä kunnon tujauksen sinappia ja yleensä pilkottua sipulia.

Tämän lisäksi meillä on usein hernarin ja itse asiassa myös linssikeiton kanssa näitä superduper ihania sämpylöitä, joissa on kova kuori ja jotka on maailman helpoin tehdä.

Tai sitten leivon joskus pannarin, mikäli haluan olla Erinomainen Ihminen. (Tiki ei tykkää mistään imelistä, joten häntä ei pannarit puhuttele.)

Perjantai

Pizza: peruna, margarita ja sieni

peruna 1,49

pesto 2,09

mozzarella 5,9

emmental 2,65

parmesan 6,99

herkkusieni 3,19

tomaattimurska 0,95

Pirkka parhaat pizzajauhot 2,59

YHTEENSÄ 25,85

Meillä aloitettiin pizzaperjantaiperinne silloin, kun Alppu syntyi. Siitä lähtien Tiki on tehnyt melkein joka perjantai pizzaa. Täytteet ovat vaihtuneet vuosien varrella.

Tällä hetkellä mun suosikki on salviapestopizza, josta löytyy yksi hyvä resepti K-ruoan sivuilta (sieltä löytyy muutenkin valtava määrä hyviä arkireseptejä).

Sitten rakastan myös vönerpizzaa, mutta koska meillä oli keskiviikkona vönerpasta, niin en tuupannut sitä nyt tähän.

Lauantai 

Lohi ja riisi

lohi 19,51

kevätsipuli 2,59

jasmiiniriisiä 2,89

YHTEENSÄ 24,99

Lauantaisin ja viikonloppuisin ylipäänsä on kiva syödä vähän fancymmin. Lohen hinta on totta vie noussut, mutta kyllä sitä on silti kiva aina välillä laittaa.

Tässä olemme käyttäneet myös Kotilieden reseptiä, tämä Itämainen uunilohi on taivaallinen.

(Tietty lohi toimii ihan vain pelkkänäänkin niin, että laittaa uuniin ja heittää päälle esimerkiksi kermaviiliä, suolaa ja vähän sitruunaa.)

Sunnuntai

Lasagne

tomaattimurska 0,55

maito 1,29

juusto 2,99

lasagnelevyt 1,79

härkis 4,15

YHTEENSÄ 10,77 €

Lasagne on ihana sunnuntairuoka, koska sitä jää yleensä sitten samalla myös maanantaille. Tiki tekee sitä usein tällä K-ruoan respetillä, joskin hän korvaa jauhelihan härkiksellä. 

Yhteensä viikon illalliset: 89,05 €

Summa on nyt suuntaa antava, koska tästä puuttuu esimerkiksi kotoa jo löytyviä mausteita sekä apukakko-ruokia (eli niitä porkkana- ja kurkkutikkuja, joita lapset syövät ennen ruokaa).

Ennen kaikkea tästä huomaa, että  suunnitelmallisuus kannattaa ja että ruokaa voi tehdä aika halvallakin. Toisaalta joihinkin juttuihin menee auttamattomasti rahaa, nykyään enemmän.

Hannen kanssa just juteltiin, että välipaloihin uppoaa myös yllättävän paljon rahaa, etenkin jos ostaa vaikka irtopakattuja pikarijogurtteja (tai vanukkaita!).

Vinkkaan vielä muille suunnittelijioille. K-ruoan sivuilla on hyvä listaus edullisista ruoista, joita voi tehdä juuri noilla K-Menun tuotteilla. Esimerkiksi tuota punajuurikeittoa alkoi heti tehdä mieli. 

Hyviä keinoja säästää ruoassa on bongailla K-Ruoka-sovelluksesta kaikkien K-ruokakauppojen tarjouksia. 

Mun ehdoton suosikki on se, kun joissain K-ruokakaupoissa on semmosia hävikkisäkkejä. Ostin just Ruoholahdesta 2 eurolla muovipussillisen vanhaksi menevää leipää, ja laitoin siitä kaikki paitsi yhden pussin pakkaseen.

Oletteko te miettineet nyt tänä syksynä ruokaostoksia eri tavoin kuin ennen?

Previous
Previous

Syyskuu tuoksui hyvältä

Next
Next

Billnäsin ruukilla