Loputon valinnanvapaus

Halusin tilata lapsille kilon Herra Hakkaraisia. Itse tuote oli edullinen, mutta postikulut maksoi 8,5 euroa! Kysyin alakerran naapurilta, tilattaisko molemmat kilo pastilleja, mutta hän alkoi epäillä:

“Noin 1785 pastillia”, tuoteseloste sanoi. Voiko lapsia velvottaa syömään seuraavat pari vuotta saman makuisia pastilleja?

Ja tästä alkoi sitten keskustelu siitä, että pitääkö lapsille tarjota valinnanvapautta tällaisissa tärkeissä asioissa, kuten xylitol-pastilleissa.

Keskustelu ryöpsähti pitkälle. Alakerran naapuri sattuu olemaan myös ihminen, joka on suomentanut Thomas Pikettyn Pääoma 2000-luvulla -teosta sekä Ha-Joon Changin Taloustiede – käyttäjän opas. (Molemmat erinomaisia kirjoja ja suomennoksia, suosittelen kovasti lukemaan, etenkin tuo jälkimmäinen avaa maailmaa, mikäli ei ole taloustieettä aiemmin lukenut.)

Päädyttiin pohtimaan sitä, onko valinnanvapaus aina hyvinvointia ja milloin se kääntyy itseään vastaan. Suoraan sanottuna nykyään kaupassa saattaa jopa ahdistaa, kun valinnanvaraa on niin jumalattomasti. Sain eräältä ison marketin työntekijältä viestin, että hän oli laskenut pikarijugurttien määrän:

213 erilaista jugurttia

Kuka tästä enää hyötyy? No, kapitalismi elää ja voi hyvin.

Niinpä kirjoitin aiheesta kolumnin Ylelle. Lukekaa!

Ja sitten toinen oivallus. Mä olen pitkään ajatellut, etten kehtaa kritisoida kapitalismia, kun hyödyn siitä itse niin paljon. Pelkään, että jos vänisen kapitalismin epäkohdista (joita on aivan järjetön määrä), niin sitten mulle sanotaan, että itse sinä siellä olet pitämässä kapitalismin rattaita yllä. Ja tämä on aivan tuhannen tosi, ja siksi edelleen mietin, että viittinkö.

Koko Hubara sanoi insta storyssään:

“Vaikka hyötyisi kapitalismista, sitä saa kritisoida. Koska me kaikki hyödytään siitä.”

Ja siis, mua kiinnostaa myös keskustelu parannusehdotuksista tai vaihtoehdoista. Ei pelkät epäkohdat. Parhaimmillaan kapitalismikritiikkikeskustelu on tosi hedelmällistä, pahimmillaan vaan semmosta lapsellista nönnönnöötä. Heheheh.

Okei, tää oli tämmönen raapaisu, menkää lukemaan se kolumni.

Ja jos kapitalismikritiikkikeskustelu saa vastakaikua, niin ehkäpä minä turautan semmosen postauksen tänne blogiin!

Previous
Previous

Syysmökillä on suloista

Next
Next

Avohakkuut, hiilinielut, monimuotoisuus – metsäkeskustelu jatkuu