Kestovaippojen käyttäminen on yllättävän helppoa

imse vimse kuorivaippa.jpg

Multa on kyselty pitkin vuotta usein kestovaippojen käyttämisestä. Ja nyt viimein, avaan tätä kestovaippojen käyttämistä. Pyrin olemaan mahdollisimman informatiivinen!

Ennen kuin sain lapsen suhtauduin kestovaippoihin vähän samalla tavalla kuin Intiaan. (On ehkä vähän rasistista verrata valtiota vaippaan, tiedän.) Olin ajatellut, että Intiaan reissaavat ihmiset ovat kaikki batiikkivärjättyjä (siis heidän koko ruumiinsa on täynnä batiikkiväriä), rastatukkaisia, hennatatuoituja ja paljain jaloin kulkevia saastaisia hippejä. Siksi Intia ei kiinnostellut. Sitten matkustin Intiaan, ja siellä oli ihan sairaan ihanaa ja mun hiuksiin ei tullut matkalla yhtäkään rastaa. 

Näin myös kestovaippojen kanssa, jos tiedätte mitä tarkoitan. 

Mä olen sitä mieltä, että jokainen valitsee omat pienet taistelunsa maailman tuhoutumista vastaan. Yksi syö vegaaniruokaa, toinen ei aja autoa, kolmas ei hanki ollenkaan lapsia ja neljäs käyttää kestovaippoja. Tämä on mun tapani tuottaa maailmaan vähän vähemmän muovijätettä, mutta se ei tee musta yhtään parempaa kuin kenestäkään muusta. En ikimaailmassa tuomitse niitä, jotka eivät käytä kestoja. Oikeastaan mun tuttavapiiristä vain mun siskon lapsilla on kestovaipat, joten saisin tuomita aika monet ihmiset, jos lähtisin sille tielle.

Se eettisestä horinasta, sitten käytäntöön. Mä en jaksa kertoa nyt miljoonista eri vaihtoehdoista ja vaippamerkeistä, koska se vain sekottaisi lukijaa. Tiedän tämän kokemuksesta, sillä kun aloitin kestovaippojen käyttämisen, olin aivan sairaan pihalla koko hommasta. Mikä on sinällään omituista, koska tämä on tosi helppoa.

Tiedän tästä aiheesta nykyään aika paljon, joten laittakaa kommentteihin kysymyksiä. Nyt kerron yksinkertaisesti vain sen, miten olen itse tehnyt.

imse vimse kuorivaippa2.jpg

Kestovaippabisneksen aloitus:

Jos mielit kestovaippojen tielle, suosittelen hankkimaan ainakin muutamia kestovaippoja jo ennen lapsen syntymää. Kun sylissä on uusi ihminen ja maailma sellaisena kun tunsit sen, on räjähtänyt ja muuttunut ihan uudeksi universumiksi, et todellakaan jaksa perehtyä niin banaaliin asiaan kuin kestovaipat. Tai sitten voit aloittaa joskus vähän myöhemmin, kun arki on vähän tasaantunut.

Kestovaippoja saa edullisesti kirpputoreilta (esim Helsingin Ipanaisessa niitä on usein myynnissä). Mä hankin kestoni tältä FB-foorumilta. Nyt kestoja saa mun mielestä halvemmalla kuin vähän aikaa sitten, koska se tuntuu olevan ikävä kyllä laskeva trendi. Uutenakin niitä myydään monissa nettikaupoissa.

Vastasyntyneen kestovaipat: sisävaippa + kuorivaippa

Alpun vaippaa joutui vaihtamaan vastasyntyneenä ehkä 10 tai 15 tai 20 kertaa vuorokaudessa, sillä se kakki maitokakkojaan niin usein. (Nyt kun muistelen tätä, se tuntuu täysin sairaalta, mutta näin se oli.) 

Ensimmäiset kaksi kuukautta mä käytin Imse Vimse -merkin sisävaipan ja  kuorivaipan yhdistelmää. Ne on 3 - 6 kg vauvalle. Niissä pointtina on se, että ensin vauvan pempun päälle taitellaan kankainen sisävaippa ja sen päälle laitetaan vedenpitävää tekoa oleva kuorivaippa, joka estää kosteuden imeytymisen vaatteisiin.

Kun vauvan pissat muuttuivat runsaammiksi, lisäsin sisälle froteekangasta olevan imun, eli ylimääräisen kankaanpalan. (Niitä voi ostaa valmiina tai tehdä itse pyyhkeestä, mulla on molempia käytössä.)

Mulla oli käytössä noin 20 sisävaippaa ja ehkä 5 kuorivaippaa, sillä kuorta ei tarvitse pestä paitsi jos siihen karkaa vähän kakluunia eli kakkaa.

Tällä systeemillä pesin vaippoja noin joka toinen tai kolmas päivä. 

Huom! Käytin ja käytän edelleen yöllä kertakäyttövaippoja. Yökestoilu on oma juttunsa, ja mä en ole lähtenyt siihen, mutta sisko on, joten tiedän siitäkin jonkun verran - saa siis kysyä!

imse vimse kuorivaippa3.jpg

Likaisten vaippojen säilyttäminen

Meillä on vessassa semmonen systeemi, että siellä on kolme tavallista muoviämpäriä, joissa on kansi. Pissavaipat laitan sinne sellaisinaan, kakkavaipoista suihkutan jöötit vessanpönttöön bidesuihkulla. En sen pahemmin hinkkaile tai harjaile noita vaippoja tai käytä mäntysuopaa. Ämpärin kansi pitää ammoniakin hajut sisällään. 

Vaippojen peseminen

Koko kestoilun ainoa ärsyttävä hetki on se, kun otan ämpäreistä kannet pois ja kippaan sisällöt sellaisinaan pesukoneeseen. Tähän menee noin 30 sekuntia. Nykyään, kun lapsen jätökset ovat sellaisia kiinteän ruuan mukaisia, niin haju on kyllä semmonen, ettei sitä ihan ilokseen tee mieli haistella, voin kertoa. Mutta se on nopeasti tehty, ja osaan pidättää hengitystäni sen puoli minuuttia.

Pesen vaipat 60 asteessa, välillä 90 asteessa. Imut sekä aikoinaan nuo kangasvaipat kuivatin kuivauskoneessa, taskuvaipat (ja aikanaan nuo kuorivaipat) kuivatan kuivaustelineellä. Ne kuivuvat todella nopeasti, se on vähän niin kuin niiden tehtävä.

Tämä pesuoperaatio tehdään ehkä joka kolmas päivä nykyään. Yleensä sen itse asiassa hoitaa Tiki. Se menee siinä samalla kun kaiken muunkin peseminen. 

Ihan aluksi, kun maitokakat olivat sellaista suloista pientä toffeetahnaa (okei, mä en just kirjoittanut tota), mä saatoin pestä samassa koneessa myös ihan muitakin vaatteita. Nykyään, kun suloinen toffee on vain muisto, vaipat vaativat ihan oman koneellisensa.

 

Okei. Nyt tuli aika paljon  infformatsuunia!

Teen tästä aiheesta vielä tosien postauksen. Siinä kerron, mihin siirryin sen jälkeen, kun vauvasta tuli kuusikiloinen jötkäle, kestovaippojen yllättävistä hyödyistä sekä siitä, mistä tunnistaa, mikä vaippamerkki sopii omalle lapsukaiselle.

 

Onko täällä muita kestovaippojen käyttäjiä tai sellaiseksi harkitsevia? Mitäs olette tykänneet?

 

 

Kuvissa: Ylimmässä kuvassa on kuorivaippa, sisävaippa ja imu. Nämä kun taittelee vauvan päälle, niin homma on hoidossa!

 

 

Juliaihminen Facebookissa // Juliaihminen Instagramissa // Juliaihminen YouTubessa // Juliaihminen Bloglovinissa

 

 

 

Previous
Previous

Kevät kutkuttaa sielussa

Next
Next

Puhutaan taimilapsista, ei sijaislapsista