Kirja-arvioita Kaikki rahasta -teoksesta
Sain kustantajalta viimeisenä työpäivänä sähköpostin, josta tulin hirmu iloiseksi: Kaikki rahasta -kirjasta otetaan kolmas painos. En halua kuulostaa nyt sellaiselta itseään vähättelevältä naiselta (joihin muun muassa Saaralla menee hermo), mutta ennen kirjan ilmestymistä haaveenani oli, että sitä myytäisiin tuhat kappaletta. Tietokirjailijaystäväni sanoi, että se on oikein hyvä myyntiluku tietokirjalle Suomessa. En vielä tiedä tarkkoja myyntilukuja, mutta jos kerran kolmas painos otetaan, niin luultavasti tuota myydään ainakin neljä tuhatta kappaletta. Ja se on aivan mielettömän siistiä!!!!!
Kutka ovat seuranneet mun insta storyä pitkään, tietävät, että etenkin viimeisiä vedoksia lukiessani ajattelin koko kirjasta, että PASKAA PASKAA PASKAA, SILMITÖNTÄ PASKAA. Että sellainen bossladyasenne täältä kajahti.
Nyt olen saanut onneksi etäisyyttä kirjaan ja ennen kaikkea lukenut siitä muiden kirjoittamia arvioita, enkä enää ajattele, että se on silmitöntä paskaa. Se ei myöskään ole hirveän hyvää mainospuhetta kirjalle. Arvatkaa vain, kuinka paljon olen joutunut pidättelemään itseäni antaessani erinäisiä haastatteluja tänä syksynä. Semmonen nyhverö osa minusta on halunnut vain hiirulaisena piipittää, että elkää nyt minun kirjaa herran tähden lukeko, kyllä niitä kiinnostavampiakin kirjoja on! Mutta koska tiedän, että se olisi täysin idioottimaista ja jopa itse ärsyyntyisin tuollaisesta ihme nöyristelystä, niin olen tukahduttanut tuon halun vähätellä itseäni ja reteästi laukonut mielipiteitäni säästämisestä ja sijoittamisesta niin Aamulehdelle kuin Vasabladetille tai Kodin Pellervolle kuin Cosmopolitanillekin.
Ja tämä on ollut oppimiskokemus: Enää ei tee mieli vähätellä itseäni! Kyllä minä nämä raha-asiat hanskaan.
Totuus on, että ei tätä kirjaa olisi myyty niin paljon, elleivät upeat bloggaajakollegat olisi sitä arvioinut ja tuonut esiin niin ahkeraan. Arvioita on ollut ihana lukea - jopa kriittisiä pointteja, koska niistä olen oppinut lisää. Unelma nimittäin on, että tietokirjailijuus tulisi kulkemaan tässä ammatin rinnalla (olen jo suunnittelemassa kolmatta tietokirjaa, tosin sen aihe on itsellenikin vielä vähän hähäminen), joten on parempikin kehittyä.
Nostan muutamaa arviota, joista on tullut aivan älyttömän hyvä mieli. Hehe, osa näistä on tietenkin vähän puolueellisia, koska lasken monet näistä tyypeistä mun ystävikseni, mutta ystäviä tai ei, en todellakaan olettanut, että kukaan kirjoittaisi tuosta kirjasta mitään. Lisäksi olisi kirjoittajien aliarvioimista ajatella, että he kehuvat kirjaa vain, koska tuntevat minut. Ei ammattibloggaaja paskaa kehtaa kehua!
WTD:n Nata Salmela kirjoittaa tosi kivasti:
"Ainoa ajatukseni lukiessani oli, että miksei tällaista kirjaa ollut silloin, kun muutin ekaan omaan asuntoon. Tai googlettetin epätoivoisena ensimmäisen asuntolainan mahdollisia takaisinmaksuvaihtoehtoja. Tai tutkin pankissa neuvojan edessä papereita täysin tietämättömänä eri rahastojen ominaisuuksia."
Tämä on kunnia, sillä tykkään ihan älyttömästi siitä, miten Natakin on ottanut raha-asiat esiin sekä blogissaan että Ysistä viiteen -podcastissaan. Natan ja Vivianin rahajakso säästämisestä on muuten aivan todella kiinnostavaa kuunneltavaa: siinä avataan tosi hyvin sitä, miksi yhdelle säästäminen on ihan peruskauraa ja toinen ei ole säästänyt koskaan yhtään.
Nata antaa myös erinomaisia ideoita kakkososaksi, hehee:
"Toivon kovasti Kaikki rahasta 2:sta, jossa pureuduttaisiin syvällisemmin esimerkiksi asuntosijoittamiseen, yrittäjän talouteen tai osakesijoittamiseen. Tai kaikkiin näihin. Mielestäni tällainen helppolukuinen, samaistuttava ja someystävällinen tapa on juuri se oikea tapa lähestyä niin kuivakkaa ja tabuja täynnä olevaa aihetta."
Salamatkustaja-blogin Satu Rämö ottaa kiinnostavan näkökulman postauksessaan. Hänen kiinnostava tekstinsä pohdiskelee sitä, voiko taloustaitoja periä: toiset saavat paljon paremmat eväät kotona rahan käyttöön ja esimerkiksi sijoittamiseen kuin toiset. (Kannattaa lukea koko postaus.)
"Se mikä minuun itseeni kirjassa eniten kolahti oli tekstit, jotka liittyivät perheen ja muun lähipiirin antamaan malliin puhua raha-asioista. Minun oma taustani on aika samanlainen kuin Thurénilla; ei meillä kotona puhuttu sillä tavalla rahasta, että siitä olisi jotain järisyttävää oppinut. Lamasta jäi mieleen lähinnä se, että rahaa ei ollut ja kaikki mikä liittyi rahaan tai pankkiin oli jotenkin kamalan vaikeaa ja tuskaista. Niitä lama-ajan sotkuja korjaillaan tuhansissa suomalaisperheissä vieläkin."
Lähiömutsin Hanne Valtarin teksti oli aivan mahtava!
"Yllätyksekseni kirja tempaisikin mukaansa. Sen minämuotoinen kerronta, huumoripilkahdukset ja selkeästi kerrotut rahafaktat saivat kääntämään sivun toisensa jälkeen, vaikka oikeastaan olisi pitänyt jo mennä nukkumaan. Ja kun kirja oli vihdoin luettu, se sai minut räjähtämään puolisolle raha-asioista. Mitä ihmettä oikein tapahtui?"
Hahaha, törmäsin Hanneen syksyllä, ja hän kertoi, että he olivat puolisonsa kanssa ajautuneet elämänsä ensimmäiseen rahariitaan kirjan lukemisen jälkeen. Tuo on kiinnostava ja asioita avaava postaus
Anna Kauhala eli Anna Vihervaarasta taas luki kirjaa tuoreen yrittäjän näkökulmasta.
"Ahmin Julian kirjan kolmessa illassa ja samaistuin moneen kohtaan. Erityisesti sijoitusvinkit olivat timanttia! Mietiskelen nimittäin parhaillaan, miten freelanceri turvaisi tulevaisuutensa: maksaako kunnolla YEL:iä eli yrittäjän eläkevakuutusmaksua vai olisiko sittenkin järkevämpää sijoittaa osa niistä rahoista jotenkin."
Nämä on todella tärkeitä pohdintoja, ja näin vuoden yrittäjäkokemuksella olen sitä mieltä, että yrittäjän jos jonkun täytyy oikeasti miettiä raha-asiansa todella hyvään kuntoon - niin voi aidosti nauttia yrittäjän vapaudesta ja ottaa yrittämisestä kaiken irti.
Fanittamani Homevialaura -blogin Laura Tirkkonen taas kirjoittaa postauksessaan kiinnostavasti omasta suhtautumisestaan rahaan, joka osuu mielestäni naulan kantaan:
"Minusta ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa käyttää rahaa, vaan tärkeintä on olla tietoinen siitä, mitä juuri omilla rahoillaan juuri omassa elämässään tekee. Se on asia, jonka ääreen kannattaa oikeasti pysähtyä ja tämä kirja on hyvä väline siihen."
Kirjasta hän suosittelee eri elämäntilanteisiin. (Vink vink, jos mietit vielä viimeisiä joululahjoja! ;)
"Kirja kannattaa lukea kaikissa elämäntilanteissa on sitten pohtimassa opiskelujaan, muuttamassa yhteen, perustamassa perhettä, ostamassa asuntoa, aloittamassa sijoittamista ja tai mitä vaan. Kirja on myös loistava lahja esimerkiksi valmistuvalle – (antakaa minun edes kuvitella) Tiffanyn-turkooseilla kansilla varsin kauniskin."
Ilahduin myös, että kirjasta puhuttiin esimerkiksisi Puolimiljoonaapääomaa-sijoitusblogissa, joskin (hehehhe), näistä mun kuuluisista disclamereista tuli vähän kritiikkiä:
"Kirjassa on kyllä noita henkilökohtaisia kokemuksia, mutta jostain syystä minä en niistä hirveästi innostunut. Kirjoittajan oman kokemuksen minusta `pilasi` aina kokemuksen lopussa suojalause `jokaisella ei ole samaa mahdollisuutta...` jossa kirjoittaja kuitenkin kertoi, ettei tämä ole kaikille mahdollinen."
Minusta tuntuu, että juuri tämä asia erottaa tuon kirjan jostain perus talousneuvokkikirjasta: Yhteiskuntatieteilijän ajatusmaailmaan on iskostunut niin ajatukset luokasta, lähtökohtien epätasa-arvosta ja eriarvoisuudesta, että usein neuvon perään on pakko laittaa huomautus, että tällaista meininkiä ei voi olettaa tai vaatia jokaiselta. Onneksi mun kustannustoimittajani siivosi suuren määrän noita disclamereita kirjasta, myönnän, että siitä olisi muuten tullut puuduttavaa luettavaa (juujuu, eukko, kyllä me tiedetään että sinä olet tiedostava ihminen).
Rakastan myös sitä, että opusta käsiteltiin Luettua ja maistettua -blogissa, jossa arvioidaan sekä kirjoja että viinejä. Etenkin tämä loppukaneetti ilahdutti:
"Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Viinissä on enemmän tasoja ja monivivahteisuutta kuin kirjassa ja se vaatii avautuakseen hieman aikaa. Kirja sen sijaan on selkeä ja helposti nautittava."
Kiitos ihan älyttömästi kaikista arvioista, palautteista ja kommenteista, joita olette kirjoittaneet blogeihin, instaan ja lähettäneet myös suoraan minulle insta directillä! Aivan huippua!
Kuvat: On ollut aivan sairaan siistiä nähdä tuota kirjaa erilaisissa ympäristöissä (etenkin instassa olen seurannut kirjan elämää ihan pakahtuneena, kun se on matkannut niin kotoisiin aamupalahetkiin kuin rantaterassille jonnekin lämpimään).
Nämä kuvat lainasin Natan, Hannen ja Lauran blogeista.
Lue myös:
Näin syntyi Kaikki rahasta -kirja
Kaikki rahasta -kirjan esittely: tästä se kertoo
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN