Onko kuukautisista puhuttu jo tarpeeksi?

Kaupallinen yhteistyö: Plan Suomi
julia ja sofia.jpg

Minulla on eräs (naispuolinen) ystävä, joka on totaalisen kyllästynyt siihen, että Suomen mediassa puhutaan jatkuvasti siitä, miten "kuukautisista ei puhuta tarpeeksi". Asiat ovat eskaloituneet siihen pisteeseen, että aina kun jossain kerrotaan kuukautisista, joku linkkaa kyseisen uutisen tai artikkelin ystäväni FB-seinälle. Se on semmosta hauskaa piruilua. Kävin selaamassa hänen seinäänsä, ja näitä kuukautisjuttuja postataan nykyään hänelle viikottain. 

Okei, ilmeisesti menkoista puhutaan Suomessa aika paljon nykyään. 

Itse en näe tätä ongelmana, koska no, miksei niistä saisi puhua. Kyllä puhetta maailmaan mahtuu! Sen sijaan näen ongelmana sen, että maailmassa on lukuisia maita, joissa kuukautisten tabu aiheuttaa tytöille vaikeuksia edetä elämässään. Esimerkiksi Afrikassa joka kymmenes tyttö keskeyttää koulunkäynnin menkkojen ajaksi. Vain 12 prosenttia intialaisista naisista pystyy käyttämään hygieniatuotteita. Yli puolet afganistanilaisista tytöistä ei ole koskaan kuullut kuukautisista ennen ensimmäisiä menkkojaan, heidän vanhempansa eivät kehtaa tai osaa kertoa niistä heille. Köyhissä maissa monet tytöt käyttävät kuukautissuojina isoja lehtiä, paperia tai vanhoista kankaista revittyjä riepuja tai rättejä. On ilmiselvää, että tällaiset tuntuvat epämukavilta ja ovat epähygieenisiä, pahimmillaan aiheuttavat tulehduksia.

Eli ilmeisesti menkoista ei puhuta tarpeeksi.

julia ja sofia2.jpg

Tästä syystä päätin tänä vuonna tyttöjen päivän kunniaksi liittyä Planin kuukausilahjoittajaksi. Tulin siihen tulokseen, että Naisten Pankin lisäksi haluan olla mukana auttamassa myös nuorempia mimmejä. (Ja olen päättänyt, että teen lahjoitukseni nykyään vain toimiviksi todettujen ja tarkastettujen järjestöjen kautta.)

Kaikki varmasti tuntevat Planin jo entuudestaan ja tietävät, että järjestö ei keskity pelkästään kuukautisiin. Mutta tämä heidän nyt lanseeraama kuukautiskamppis on mielestäni mainio. Se kouluttaa paikallisten viranomaisten kanssa terveydenhoitajia, opettajia ja vapaaehtoisia valistamaan tyttöjä ja poikia sekä tyttöjen perheitä kuukautisista. Valistus pidetään keskustelevana, ei ylhäältä alaspäin tulevana. Tavoite on, että kaikki tytöt saavat tietää niistä ennen ensimmäistä vuotoaan. Lisäksi Plan sekä jakaa että tarjoaa mahdollisuuden hankkia edullisia suojia. Esimerkiksi Ugandassa Plan valmistaa erään yhteiskunnallisen yrityksen kanssa pestviä ja uudelleen käytettäviä terveyssitetä. 

(Okei, omasta mielestäni kaikkein paras vaihtoehto olisi kuukuppivalistus, koska itse olen vannoutunut kuppimuija. Itse asiassa kolme ystävääni ovat perustaneet firman, joka vie Lunetten kuppeja muun muassa Tansaniaan ja Keniaan, eli kyllä niitäkin opitaan käyttämään, kun vain löydetään oikeat keinot puhua asiasta.)

Joka tapauksessa, Planin työ sen eteen, etteivät tytöt jäisi pois koulusta tai joutuisi ylipäänsä häpeämään itseään menkkojen takia, on todella tärkeää.

julia ja sofia3.jpg

Niinpä sitten liityin Planin Tyttösponssiksi, eli kuukausilahjoittajaksi. Tämä on itselleni luontevin tapa harjoittaa hyväntekeväisyyttä. (Koska se on laiskan naisen tapa.)

Jos tyttöjen, naisten ja maailman tilanne ahdistaa toisinaan ja haluat tehdä jotain konkreettista asian eteen, niin suosittelen lahjoittajaksi ryhtymistä. Tuli heti parempi olo. 

 

Tyttösponssiksi voi liittyä Planin sivuilta

 

Kuvassa: Minä liityin Tyttösponssiksi syyskuussa, pikkusiskoni Sofia on lahjoittanut rahea Planille jo vuosikaudet. Molemmilla on kuukautiset!

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

Previous
Previous

Ateneumissa tapahtui käsittämättömyyksiä

Next
Next

Vanhemmuuden strategiani: empatia ja omahyväisyys