Kultalusikka vs köyhä koti – erilaiset rahataustat hiertävät suhteessa
Suomalaisten parien viisi yleintä riidan aihetta ovat: kotityöt, lasten kasvattaminen, ajan käyttö, rahan käyttö ja seksi.
Mä ja Tiki riidellään enimmäkseen kotitöistä ja kinastellaan pikkasen lapsen kasvattamisesta (mä olen lepsumpi kuin Tiki). Pahimmat matsit meillä käydään ajankäytöstä (molemmat haluaisi paljon enemmän omaa aikaa). Rahasta ja seksistä ei riidellä koskaan.
Seksistä ei sen enempää, mutta siitä olen iloinen, että ollaan hiottu huipppuunsa rahahommat niin hyvin, ettei niistä tule koskaan mitään sanomista. Asiat eivät kuitenkaan aina ole olleet näin. Toisin kuin aiemmassa parisuhde ja raha -postauksessani väitin, kyllä raha on aikoinaan hangannut suhteessa. Olin vain tyystin unohtanut sen.
Aiemmin meidän perusriita oli se, että mun mielestä Tiki käytti rahaa liihan lepsusti. Todellisuudessa hän ei ollut mitenkään hullu tuhluri, mutta kun minä halusin säästää joka pennin, niin ärsyynnyin, kun Tiki osteli holtittomasti xylitol-pastilleja ja cockista. (Nykyään meillä riidellään vain tyhjistä xylitol-pastillipakkauksista, jotka liihottelevät ympäri asuntoamme.)
Nämä kinat kuitenkin ratkesivat lopulta aika klassiesti: puhumalla ja luomalla systeemin. Tiki sanoi, että hän saa käyttää omat rahansa mihin huvittaa, ja yhteiset rahat (aiemmin mainitsemani kauppatili, asuntotili) käytetään yhteisiin juttuihin. Molemmat säästäköön omista rahoistaan sen, minkä haluaa.
No, meillä on se etu puolellamme, että tulotasomme ja kulutustottumuksemme ovat suht samanlaisia. Meillä on myös suurinpiirtein samanlaiset perhetaustat. Keskustellessani parisuhteessa elävien tai eläneiden ihmisten kanssa aiheesta olen tajunnut, että jotkut tilanteet ovat tosi kinkkisiä. Uskon, että nekin voi kyllä ratkaista, mutta niissä pitää sitten puhua, luoda systeemeitä ja tulla vastaan vähän enemmän.
Kävin äsken esimerkiksi Instagramissa tosi kiinnostavan keskustelun yhden mimmin kanssa siitä, miten eri lähtökohdat vaikuttavat suhteeseen. Hän kertoi olevansa parisuhteessa niin sanotun duunariperheen lapsen kanssa, ja itse hän on ennemminkin ns pappa betalar -tyyppiä. "Ei ole aina yksinkertaista, kun mä syön kolmatta kertaa sushia samalla viikolla, kun toinen mussuttaa jauhelihaa", hän kommentoi. Hän analysoi, että suurin ongelma on se, että siitä tulee helposti kateelliseksi, kun toinen on saanut paremmat kortit heti maailmaan syntyessään.
"Tämä on tosi piiloteltu asia suomalaisessa yhteiskunnassa, kun halutaan uskoa siihen, että kaikilla on samat mahdollisuudet. En yhtään ihmettele, miksi kultalusikka suussa syntyneet pariutuvat samanlaisten kanssa", hän jatkoi.
Tämä on todella hyvä pointti. Se ei ole oikeasti helppoa, jos toisella on tosi erilainen tulotaso tai ihanne siitä, mihin rahan pitäisi riittää. Yksi nainen analysoi, miten jos pariskunnasta toinen on perheestä, jossa on riittänyt aina kaikkea ja toinen tosi pienituloisesta, niin maailmankatsomukset voivat poiketa vahvasti toisistaan: Pienituloisen perheen lapsi ajattelee, että on pakko säästää, kun ei sitä voi tietää, että tuleeko rahaa vielä huomenna. Varakkaan perheen lapsi on tottunut turvaverkkoon ja siihen, että rahaa on aina. Kumpikaan ei ole paha tai ilkeä, tämä on vain ajatusmaailman eroavaisuus. Sitten voi olla, että varakkaan perheen lapselle tulee nihkeä fiilis toisen piheilystä. Voi tulla olo, että "tuo ei halua panostaa meidän suhteeseen ja meihin niin, että käytettäisiin rahaa johonkin yhteiseen, matkustettaisiin tai syötäisiin hyvin".
En väitä, että tällaiset ristiriidat ratkeaisivat ihan yksinkertaisesti ensimmäisessä keskustelussa, mutta ajattelen, että ainakin se, että avaa toiselle, miten ajattelee rahasta ja miksi ajattelee näin, voi helpottaa tilannetta. Mistä omat raha-ajatukset kumpuavat? Miten rahaan suhtauduttiin lapsuudenkodissa?
On myös muita juttuja, jotka aiheuttavat paljon ongelmia suhteessa: Jos toinen on epäluotettava rahankäyttäjä tai hirveä huithapeli niin, että laskut menee helposti perintään, vaikka rahaa olisi tilillä.
Suosittelen kuuntelemaan tänään ilmestyneen Melkein kaikki rahasta -podcastin uuden parisuhde-jakson, jossa juttelen Lean life -blogin (suuri suositus!) Sonja Rajalan kanssa siitä, miten voi päästä parisuhteessa tilanteeseen, jossa rahasta ei riidellä koskaan.
Se on mahdollista nimittäin!
Onko nykyisen tai entisen seurustelukumppanisi taloudellinen tausta samanlainen vai erilainen kuin oamsi? Miten tämä on näkynyt suhteessa?
Kuuntele Melkein kaikki rahasta -podcastin parisuhdejakso ja lue juttu avioehdosta.
Kuvat: Nämä kuvat otettiin 10.10., jolloin muistettiin vasta iltapäivällä, että olemme seurustelleet tasan kymmenen (!) vuotta.
Lue myös:
Parisuhteen raha-asiat käytännössä: ainakin kaksi yhteistä tiliä
Melkein kaikki rahasta -podcastini ensimmäinen jakso on ulkona: kuuntele palkasta
FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN