Opettele kanssani taloutta

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Ekonomit

Ostin kananmunia, osallistuin markkinatalouteen.

Ostin kananmunia, osallistuin markkinatalouteen.

Kun aloin opiskella taloustiedettä Helsingin yliopistossa aikoinaan, tuntui kuin päähän olisi asetettu uudet silmälasit. Talouden linssit.

En alkanut ajatella, että maailmaa pitää ajatella pelkästään talouden näkökulmasta, mutta tuolloin tajusin monta ”lakia”, joiden mukaan ihmiset, yhteiskunta ja vaikkapa globaali kauppa toimii. Suhteellinen etu, vaihtoehtoiskustannus ja kysyntäkäyrä avasivat maailman toimintaa peruuttamattomasti. Sitä, miten hyvin moni ihminen maailman hahmottaa (minä olen aika paatunut humanisti, joten tällainen näkökulma oli aidosti uusi).

Tykkäsin erityisesti taloustieteen historiasta, siitä millaisia keksintöjä ja ideologioita löi läpi, jotta pääsimme tähän pisteeseen, jossa keskiössä ovat kapitalismi ja markkinatalous. Ennen kaikkea tajusin, että tämänhetkinen systeemi on vain yksi vaihtoehto, talous on ihmisten välisiä sopimuksia, ei jumalan taivaasta antama järjestelmä.

Opiskeltuani talouden perusteet uutisia, politiikkaa ja no, talousuutisia on ollut paljon helpompi hahmottaa.

GSE Helsinki on julkaissut kaikille avoimen ja ilmaisen verkkokurssin siitä, miten talous toimii.

GSE Helsinki on julkaissut kaikille avoimen ja ilmaisen verkkokurssin siitä, miten talous toimii.

Siitä lähtien ajattelin, että nämä muutamat jutut ihan kaikkien pitäisi tietää. Olen ajatellut pitkään, että kirjoittelisin noista jutuista blogiin välillä, mutten ole saanut aikaiseksi. Nämä ovat kuitenkin sen verran monimutkaisia aiheita, että vaatii vähän vaivaa selittää asiat kansantajuisesti.

Miten talous toimii?

Kannatti laiskotella, sillä nyt joku muu on tehnyt tämän homman paaaaaaljon paremmin. Helsinki GSE on julkaissut kaikille avoimen ja ilmaisen Miten talous toimii? -verkkokurssin. Se on helppotajuinen, nopea suorittaa ja viihdyttävä. Ennen kaikkea kurssin seitsemän osaa avaavat tärkeimmät perusasiat taloudesta. Ne linkittyvät niin suoraan tähän päivään ja nykyhetkeen, että kiinnostus ei missään vaiheessa herpaannu. Ei tule sellaista oloa kuin usein opiskellessa, että miksi minä tämmöistä nyt luen.

Tule Talouskinkereille!

Ja nyt astumme kuvaan minä ja Suomen Ekonomit.

Tuon kurssin voi ilman muuta suorittaa itsekseen ja omalla ajallaan. Se on kaikille avoin. Mutta! Kivempaahan tällainen on porukassa.

Niinpä Suomen Ekonomit järjestää Talouskurssin ympärille niin sanotut Talouskinkerit (rakastan tätä nimeä!) eli seitsemän virtuaalitapaamista. Jokaisessa tapaamisessa käsitellään yhtä teemaa, ja jokaisessa on vieras juttelemassa aiheesta. Minä vedän kinkereitä!

Mukaan voi ilmoittautua Suomen Ekonomien sivulta – ja tapaamiset ovat ehdottomasti kaikille avoimia.

Suomen Ekonomithan on kauppatieteellisen yliopistotutkinnon suorittaneiden henkilöiden sekä alan opiskelijoiden palvelu- ja etujärjestö. Mutta näihin Talouskinkereihin kaikki ovat tervetulleita.

Suomen Ekonomit palvelevat paitsi jäseniään, järjestöllä on myös tavoitteena lisätä talouden ymmärrystä yhteiskunnassa. Tällainen yhteiskunnallinen vaikuttaminen on jalo ja hieno tavoite, ja olen super iloinen, että Suomen Ekonomit järjestävät tämän opintopiirin. Sen tarkoitus on ennen kaikkea saada mahdollisimman moni käymään tuo kurssi.

Talouskinkereillä on myös LinkedIn-ryhmä, jossa taloudesta puhutaan. Olemme nyt käynnistelemässä siellä keskustelua, kannattaa tulla mukaan.

Kokoonnumme verkossa aina torstaisin kello 18, ja yksi sessio kestää 45 minuuttia. Siitä jää tallenne, eli jos just silloin ei ehdi linjoille, niin homman voi kuunnella vaikka lenkillä myöhemmin.

Talouskinkereiden ohjelma näyttää tällä hetkellä tältä:

  • 28.10.2021: Sixten Korkman

  • 4.11.2021: Merja Mähkä

  • 11.11.2021: Varmistuu pian

  • 18.11.2021: Martin Paasi

  • 25.11.2021: Heikki Pursianen

  • 2.12.2021: Varmistuu pian

  • 9.12.2021: Yleisön toive

Ilmoittaudu mukaan täällä!

Aion puhua Talouskinkereiden aiheista myös täällä blogissa, ja toivon, että keskustelua voidaan käydä täälläkin.

Tervetuloa mukaan lämpimästi!

Previous
Previous

Rastilaa ristiin rastiin

Next
Next

Didin eka ulkomaan matka